Več o poškodbah kože zaradi pritiska si lahko preberete tukaj.

Poškodbe kože zaradi pritiska se lahko razvijejo oz. nastanejo zelo hitro in jih je težko zdraviti, zato je preventiva, to je preprečevanje nastanka poškodb kože zaradi pritiska, najboljši pristop.

Preberite si nekaj napotkov naših strokovnjakov.

 • V času čiščenja in nege kože vsaj enkrat na dan dobro preglejte kožo celega telesa.
 • Z uporabo različnih pozicijskih in klinastih blazin razbremenite pritisk na dele telesa, ki so najpogosteje preobremenjeni. Z uporabo ustreznih razbremenilnih posteljnih blazin (statičnih, dinamičnih) za preprečevanje poškodb kože zaradi pritiska in pozicijskih blazin prerazporedimo in razbremenimo pritisk teže telesa na izpostavljen del. Naš program posteljnih in pozicijskih blazin Care of Sweden odlikuje visoka kakovost. Preberite si več.
 • Glede na omejeno pomičnost osebe skrbimo za spremembo položaja pri sedenju ali ležanju vsaki 2 uri.
 • Pri težko pomičnih in nepomičnih osebah smo posebej pozorni na pete, na katerih se lahko zelo hitro razvije poškodba kože zaradi pritiska. Razbremenitev pet dosežemo tako, da dvignemo vznožje postelje (če postelja dovoljuje ta manever) oziroma podložimo meča od kolena pa vse do pet, tako da se pete ne dotikajo podlage.
 • Dvig vzglavja naj ne bo višji od kota 30° – tako zmanjšamo delovanje strižnih sil in trenja.
 • Čiščenje in zaščita kože sta pomembna dejavnika pri preventivi poškodb kože zaradi pritiska, zato:    
 1. kožo čistimo nežno, vendar temeljito, s toplo vodo in milom ali s »sindet« izdelki, ki predstavljajo alternativo vodi in milu (pena za suho umivanje, losjon za čiščenje kože, vlažne rokavice in krpice za čiščenje kože). Naše izdelke za čiščenje in zaščito kože Abena si lahko ogledate tukaj;
 2. čistimo kožo po vsaki epizodi odvajanja, predvsem po odvajanju blata;
 3. svetujemo uporabo zaščitnih mazil, saj maceracija kože ter inkontinenčni dermatitis lahko vodita v poškodbe kože zaradi pritiska;
 4. bodite pozorni na kožne gube, v katerih se lahko zaradi nabiranje vlage v obliki odrgnin in infekcij razvijejo poškodbe kože.
 • Zaščitne posteljne podloge uporabljajte zmerno, saj preveč plasti pod bolnikom lahko zaradi gub in manjše zračnosti materialov zmanjša delovanje pripomočka za preprečevanje razjed zaradi pritiska ali pa celo povzroči dodaten pritisk na kožo.
 • Pripomočki za inkontinenco morajo dobro vpijati tekočino tako, da ostaneta koža in stična površina pripomočka suha.
 • Vedno moramo imeti v mislih, za koga postiljamo posteljo. Več slojev med bolnikom in posteljno blazino za preprečevanje poškodb kože zaradi pritiska lahko namreč ustvari še dodaten pritisk. Vprašajmo se, ali ima oseba težave z inkontinenco. Je potrebno redno spreminjanje položajev lege? Je oseba v rizični skupini za nastanek poškodb kože zaradi pritiska? Je imela oseba v preteklosti poškodbe kože zaradi pritiska? Jih ima zdaj? Kot rečeno, več slojev zaščite na postelji, kot so posteljne podloge, obračalke in prepognjene rjuhe, lahko ustvari dodaten pritisk in trenje na kožo, kar lahko povzroči poškodbo kože zaradi pritiska. Prekomerna vlaga, ki se kopiči zaradi slabše zračnih materialov ali težjega zračenja, lahko poškoduje kožo in vodi v poškodbo kože zaradi pritiska, zato namestite rjuho neposredno na posteljno blazino za preprečevanje poškodb kože zaradi pritiska, izogibajte se plastičnim »nadjogijem« in blazinam za razbremenitev pritiska ter uporabljajte samo pripomočke za inkontinenco, ki jih uporabnik resnično potrebuje.