Poškodba kože zaradi pritiska nastane na mestih povečanega pritiska okolice na telo, kar povzroči zmanjšan lokalni krvni pretok in s tem odmrtje tkiva. Glavni dejavnik tveganja za nastanek poškodbe kože zaradi pritiska je zmanjšana mobilnost bolnika, pri katerem se koža in globlja tkiva okvarijo zaradi dolgotrajnega pritiska v predelih, kjer pritisk okolice na tkiva presega pritisk v kapilarah (NPUAP – National Pressure Ulcer Advisory Panel, EPUAP – European Pressure ulcer Advisory Panel in PPPIA – Pan Pacific Pressure Injury Alliance, 2014).

Najpogosteje se poškodbe kože zaradi pritiska pojavijo na petah, trtici, bokih, temenu glave, ušesih, ramenih, komolcih, notranji strani kolen, se pa poškodbe kože lahko pojavijo na vseh delih telesa, kjer je prekomerno delovanje pritiska in strižnih sil. V rizični skupini za pojav poškodb kože zaradi pritiska so osebe, ki uporabljajo invalidski voziček, nepomične in težko pomične osebe, osebe z omejeno možnostjo pomičnosti (težko bolni, zelo stare osebe, zelo mlade osebe, osebe s poškodbo hrbtenjače, osebe v paliativni oskrbi).

Razjede zaradi pritiska se lahko razvijejo oz. nastanejo zelo hitro in jih je težko zdraviti, zato je preventiva, to je preprečevanje nastanka poškodb kože zaradi pritiska, najboljši pristop.

Pogosto se s poškodbami kože zaradi pritiska srečamo pri skrbi za naše domače, ki so težje pomični ali celo nepomični bodisi zaradi bolezni, poškodbe bodisi zaradi oslabljenosti zaradi starosti. Največkrat se srečamo s poškodbami kože zaradi pritiska takrat, ko so spremembe na koži že dobro vidne in lahko hitro vodijo v resnejšo poškodbo kože. Da se temu izognemo, je dobro poznati znake, ki nas opozorijo na morebitne spremembe pod kožo. Ti so:

sprememba barve kože: rdečine, posebej nepovratne (ob pritisku na rdečino le-ta ne pobledi), pri osebah s temnejšim tenom kože lahko nastanejo vijolične ali modrikaste spremembe na koži;

obremenjen predel kože je na otip toplejši, deluje trše ali gobasto;

prizadeti predel kože je lahko na dotik boleč ali močno dražeč.

Tukaj si preberite več o našem programu posteljnih blazin za preventivo in terapijo in pozicijskih blazin Care of Sweden, ki jih odlikuje visoka kakovost.