Vstavljen trajni urinski kateter je lahko za nekatere ljudi zelo moteč, a omogoča odvajanje seča, kadar je le-to zaradi različnih anatomskih vzrokov oteženo, in pripomore k normalizaciji izločanja tistih škodljivih snovi, ki se iz telesa izločajo preko ledvic. Za moške uporabnike, ki se soočajo zgolj z urinsko inkontinenco, pa je pogosto najbolj optimalna rešitev urinal kondom, ki združuje večjo samostojnost s praktičnostjo in diskretnostjo. Več o urinal kondomih si preberite tukaj.

Stalni urinski katetri in urinal kondomi so del sistema, preko katerega se steka izločen urin v urinsko vrečko, zbiralnik, kamor urin iz mehurja odteka prek drenažne cevi. Kombinacija katetra ali urinal kondoma in urinske vrečke omogoča skoraj nemoteno opravljanje vsakodnevnih aktivnosti osebam, ki so še aktivne, a zaradi različnih vzrokov ne morejo zadrževati seča.

Poznamo urinske vrečke, ki se jih namesti na nogo, in nočne urinske vrečke, ki se jih namesti na posteljo ali obesi na stojalo. Lahko so sterilne ali nesterilne in različnih volumnov.

Ponudbo naših urinskih vrečk SPIRIT si lahko lahko ogledate tukaj.

Pri izbiri ustrezne in kakovostne urinske vrečke je pomembno, da najprej ugotovimo, ali je na embalaži urinske vrečke moč najti podatke v zvezi z neoporečnostjo in lastnostmi pripomočka. Osnovni zahtevi za dobro urinsko vrečko sta nepovratna zaklopka na koncu drenažne cevi in zaprt sistem drenaže, ki omogoča, da izpuščamo urin iz vrečke samo skozi temu namenjen iztok. Sama vrečka mora biti zaobljene oblike in označena z merskimi enotami.

Ko smo prepričani o kakovosti pripomočka, je pomembno, da znamo pripomoček pravilno uporabljati. Pri uporabi urinske vrečke pazimo, da:

  • je urinska vrečka vedno nameščena nižje od mehurja (tudi med hojo), saj sicer urin iz mehurja ne more nemoteno iztekati;
  • je drenažna cev speljana pod uporabnikovo nogo, če ta leži, in da pri sedenju cevi ne posedi;
  • kadar vrečko dvigujemo nad mehur, pred tem stisnemo drenažno cev, saj lahko v nasprotnem primeru zaradi zatekanja urina v mehur povzročimo okužbo;
  • urinsko vrečko praznimo že, ko je ta napolnjena do dveh tretjin oziroma vsakih 8 ur, da ohranimo prost pretok urina;
  • pri praznjenju vrečke ne prekinjamo zaprtega sistema drenaže oziroma počnemo to čimbolj redko, tako da praznimo vrečko skozi iztok na dnu vrečke. Najpreprosteje je, da pod visečo urinsko vrečko podstavimo za to namenjeno posodo in iztočimo urin;
  • med praznjenjem vrečke opazujemo barvo, vonj, bistrost in količino izločenega urina;
  • po izpraznitvi urina iz vrečke razkužimo stišček za odpiranje vrečke z alkoholnim razkužilom;
  • urinsko vrečko menjamo po navodilih proizvajalca, najpogosteje na 5 do 10 dni. Če je poškodovana, vidno umazana ali ne tesni, jo zamenjamo takoj;
  • upoštevamo vse higienske ukrepe, kot so uporaba zaščitnih rokavic iz lateksa ali nitrila, razkuževanje stiščka pred in po izpustu urina iz vrečke in umivanje rok z milom in toplo vodo.

Če o izbiri pravega pripomočka ali njegovi uporabi niste povsem prepričani, nam pišite na info@helpy.si ali nas kontaktirajte na naši brezplačni telefonski številki 080 22 53 ali 01 530 47 65 za pomoč in svetovanje ali naročilo vzorca. Urinske vrečke SPIRIT si lahko ogledate in jih kupite tudi v naši spletni trgovini.