Težave, s katerimi se srečujejo tako ženske kot moški, se sicer pogosteje pojavijo pri starejših, a to še zdaleč ne pomeni, da se z nehotenim uhajanjem urina ne srečajo že nosečnice, mamice, ženske v menopavzi in moški v srednjih letih. 

Poznamo štiri oblike inkontinence. Najpogostejša je stresna inkontinenca, ko pride do nehotenega uhajanja urina pri naporu, smehu, kihanju ali kašljanju. Urgentna inkontinenca povzroča nenadno potrebo po uriniranju kljub majhni količini urina v mehurju. Inkontinenca prepolnega mehurja povzroča nenehno uhajanje urina ali uhajanje, povezano z gibanjem. Mešana inkontinenca pa je kombinacija stresne in urgentne inkontinence.

Kaj lahko naredite sami?

Pomembno je, da se v primeru težav z nehotenim uhajanjem urina s kom pogovorite in pridobite čim več informacij. Poleg tega se izogibajte uživanju alkohola, gaziranih pijač, kave in čaja, določenih zdravil in močno začinjeni hrani. Obenem pa je pomembno, da uživate dovolj tekočine. K omilitvi težav prispeva tudi pravilno in redno izvajanje treninga mišic medeničnega dna. Izredno pomembna pa je tudi izbira pravih pripomočkov za inkontinenco.

Kako izbrati prave pripomočke?

Pripomočki za inkontinenco morajo biti narejeni iz zračnih materialov, visoko vpojni, da preprečujejo stik kože z vlago ter tako tudi morebitne težave oz. draženje kože. Pomembno je tudi, da nevtralizirajo neprijeten vonj urina in tako zagotavljajo svežino. Zaradi anatomskih razlik morajo biti zasnovani posebej za ženske in posebej za moške, saj le tako zagotavljajo popolno zaščito pred iztekanjem, ne glede na aktivnosti čez dan.

Pripomočki za ženske

Pripomočki za inkontinenco danskega proizvajalca ABENA imajo vse naštete lastnosti. Posebej za ženske z inkontinenco so zasnovane dermatološko testirane in diskretne vpojne predloge Abena Light:

  • Na voljo so v različnih velikostih in vpojnostih.
  • Zaradi zračnosti materialov je koža ves čas suha, se ne pregreva in ni izpostavljena čezmerni vlagi ter dodatnemu trenju, ki lahko vodi v resnejše težave s kožo.
  • Mehka, hitro sušeča stična površina vpojnega jedra ne vsebuje belil, lateksa in elementarnega klora, kar zmanjša možnost dodatnih težav s kožo.
  • Novodobni materiali učinkovito nevtralizirajo vonj po urinu in tako omogočajo občutek svežine ves dan.

Pripomočki za moške

Z enakimi lastnostmi so posebej za moške zasnovane predloge Abena Man. Prav tako so na voljo za različne stopnje inkontinence, na spodnje perilo, ki mora biti oprijeto, se preprosto pričvrstijo s samolepljivim trakom.

Pripomočki za oba

Tako za aktivne ženske kot moške pa so na voljo še vpojne hlačke za enkratno uporabo Abena Pants. Nosijo se kot klasično spodnje perilo, z vrsto niti iz elastana v predelu pasu omogočajo dober oprijem in še boljšo zaščito pred iztekanjem ter tako občutek svežine tudi pri športnih dejavnostih.

Pripomočki na voljo tudi »na recept«

Pri izbiri pripomočka imejte v mislih stopnjo vaših težav z nehotenim uhajanjem urina ter način življenja. Pri večjih težavah so ti na voljo tudi preko naročilnice za medicinske pripomočke (»na recept«), zato je dobro obiskati osebnega zdravnika, se z njim pogovoriti o težavah in o možnostih zdravljenja ter dostopnosti pripomočkov.

Zdravnik vas bo verjetno vprašal o vaši zdravstveni anamnezi. Dobro je, da ste pripravljeni odgovoriti na vprašanja glede nosečnosti in porodov, zdravil, ki jih jemljete, tudi brez recepta, trenutnih zdravstvenih težav, preteklih posegov, bolezni, splošnega življenjskega sloga in prehrane pa tudi glede splošnih straniščnih navad, nočnih obiskov stranišča, pogostosti uriniranja, kdaj in v kakšnih okoliščinah pride do uhajanja, ...

Skratka, ob težavah z oslabljenim mehurjem niste sami. Informirajte se, poiščite pomoč in pripomočke, s katerimi boste še naprej živeli polno in aktivno življenje.

Vse pripomočke za inkontinenco Abena si lahko ogledate v naši spletni trgovini. Če potrebujete pomoč ali več informacij v zvezi z našo ponudbo izdelkov za inkontinenco, nas lahko kontaktirate na naši brezplačni telefonski številki 080 22 53 ali na 01 530 47 65 ali nam pišete na info@helpy.si.